Lõpuks ometi on Maarjamaale saabunud aeg, kus eestlased saavad päikese sooja paitust nautida. Samas on ka ettevaatus igati teretulnud, sest suvelummuses on lihtne oma nahale liiga teha. Niisiis tuleb vajadusel kasutusele võtta nii sissesöödavad kui pealemääritavad abivahendid, kirjutab Telegramile integratiivne terviseterapeut ja toitumisnõustaja Liis Orav.
Siinkohal olgu ära toodud mõned toitained, mis nahka UVA ja UVB kiirguse kahjustava mõju vastu kaitsta aitavad.
Rikasta oma menüüd teadlikult A-vitamiini ja karotinoide (s.t. beeta-karoteeni, lükopeeni, luteiini ja zeaksantiini) sisaldavate toitudega. Söö tumerohelisi lehtvilju (lehtkapsast, spinatit) ning kollaseid, oranže, punakaid aed- , juur- ja puuvilju (kõrvits, porgand, bataat, melon, arbuus, virsikud jms). A-vitamiin ja karotinoidid aitavad parandada nahakahjustusi ja kudesid uuendada.
Tarbi kirglikult Omega 3 rasvhappeid. Need rasvad toimivad põletiku vastaselt ja paitavad nahka seespidiselt. Nahka niisutavate Omega 3 rasvhapete söömine aitab kaitsta kortsude eest, Omega 3 puudus võib seevastu tugevalt halvendada oksüdatiivse stressi ilminguid ja suurendada kortsude tekkeriski.
Söö rasvast kala (forelli, lõhet, turska, sardiine, heeringat jms), lisa toitudele hoolega chia-, lina-, kanepi- ja kõrvitsaseemneid ning Kreeka pähkleid. Vajadusel võta juurde kontsentreeritud ja raskmetallireostuse vastu testitud kalaõli.
Võimas E-vitamiin aitab kaitsta nahka kuivamise ja kahjuliku UV kiirguse eest ning hoiab seeläbi ära enneaegse vananemise. Tarbi kvaliteetseid külmpressõlisid (oliivi-, linaseemne-, kanepiõli), kookosrasva, seemneid-pähkleid, avokaadot. E-vitamiini sisaldavad ka rohelised lehtviljad (rukola, spinat, petersell etc.) ja brokoli.
2010. aasta uuringus leidsid teadlased, et rohelise tee tarbimine aitas kaitsta laborihiiri UV-kiirguse poolt esilekutsutud kasvajate vastu. Selle põhjuseks oli flavonoid EGCG, mida leidub nii rohelises kui mustas tees. Teises loomkatses leiti, et roheline tee vähendab UVA-kiirguse poolt põhjustatud nahakahjustusi ja kaitseb kollageenistruktuure. Kollageen on meie keha kõige olulisem strukturaalne valk, mis annab nahale terviklikkuse ja tugevuse.
Mustikad jt marjad on pungil täis võimsaid antioksüdante, mis võitlevad vabade radikaalidega, mis võivad päikesekiirgusega kaasneva stressi tõttu nahka kahjustada. Kõik Eestimaised metsa- ja aiamarjad on ka tänuväärsed C-vitamiini allikad. C-vitamiini kaasabil toodab organism kvaliteetset kollageeni ja võitleb põletikunähtudega.
Niisiis tehkem oma nahale suvesoe paitus ka eelnimetatud tervislike valikute abil.
Kommentaarid
Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.