San Francisco näitel: kuidas maksude tõstmine ei lahendanud probleeme (vaid suurendas neid)

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

4. juuli 2024 kell 12:43



Linna ajaloo suurim maksutõus pidi vähendama kodutute arvu, kuid 6 aastaga on nende osakaal ligi miljoni elanikuga San Franciscos vaid kasvanud. Lisaks on mitmed suurettevõtted (sh Meta) oma kontorid mujale kolinud ning linna maksutulu langenud.

Kas Eestil oleks siinkohal teiste vigadest midagi õppida? 

 

2018. aastal, kui San Francisco valijad kiitsid heaks ettepaneku C (Proposition C), mis on linnaajaloo suurim maksutõus, valitses juubeldav meeleolu. Meetmega kehtestati täiendav maks ettevõtetele, kes teenivad üle 50 miljoni dollari brutotulu ja eraldati tulu kodutute teenustele – rahastamine, mis “peaaegu kindlasti” vähendaks tänavatel magavate inimeste arvu, teatas linna peaökonomist Ted Egan.

Ta möönis, et see lükkab SF-st välja väikese arvu töökohti (“0,1% langus või paarsada töökohta”). Kuid see looks palju rohkem, suurendades linna atraktiivsust turistide ja jaemüüjate jaoks.

Sellest ajast alates on meede, mis toodab umbes 250 miljonit dollarit aastas, peaaegu kolmekordistanud iga-aastaseid kulutusi kodutuse probleemile. Mida on linnal ette näidata? Värskelt avaldatud andmete kohaselt on linna üldine kodutute arv alates 2022. aastast tegelikult kasvanud 7% – hoolimata sellest, et Prop C raha voolab kodutute ja eluaseme osakonda (HSH) alates 2020. aastast.

Palju käsitleti “järelevalvet” ja “aruandekohustust”, mida teostaks komitee, kelle ülesandeks oli jälgida Prop C vahendite kasutamist. Aga midagi taolist ei juhtunud. Algusest peale tekkisid huvide konfliktid “järelevalvekomitees”, mille liikmed kasutasid oma volitusi, et anda toetusi iseendaga seotud mittetulundusühingutele (meenutab katuserahasid jagavaid riigikoguliikmeid Eestis – toim.). Pole üllatav,

Palun oota...

Tegemist on tasulise artikliga, edasi lugemiseks palun logi sisse või hakka liikmeks.

    Telegram.ee tavaliige Telegram.ee kuldliige
Ava galerii

10.88€
1 kuu

(130.56€ 1 aasta)

50€
6 kuud

(8.33€ 1 kuu)

188€
1 aasta

(68€ aasta / 5.66€ kuu +*) Võimalik tasuda kolmes osas
Telegrami 1g kuldplaat
* väärtus 120€, limiteeritud kogus!
Kõik artiklid
Kõikide artiklite kuulamisvõimalus
Kõik videod
Kõik koolitused
Kõik podcastid
Telegram Mastermindid veebis
Kohtumised Telegram.ee toimetusega näost näkku
-10% allahindlus Telegram.ee veebipoes (ka kuldplaadilt)
 TelliTelliTelli


Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt