Tsensuur: Saksamaal keelustati konservatiivse menuajakirja Compact ilmumine

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

19. juuli 2024 kell 17:22



Fotokollaaž: Compact + wwing / Getty Images Signature + Canva.com

Saksmaa siseminister Nancy Faeser keelas parempoolset parteid AfD-d soosiva ajakirja Compact ja sellega seotud videoproduktsioonifirma Conspect Film GmbH tegutsemise. Väidetavalt oli mõlema tegevus suunatud “põhiseadusliku korra vastu,” selgitas poliitik keeldu pressiteates.

 

“Minu jaoks teeb olukorra eriti kummaliseks asjaolu, et olles ajakirja Compact sisuga enam-vähem kursis, saan öelda, et tegemist on tavalise konservatiivse ajakirjaga, mille sisu on valdavalt mainstream, sest nn paremäärmus on ka ise peavool, mida näitasid ka hiljutised Euroopa Parlamendi valimised. Tõde pole aga ei vasakpoolne ega parempoolne, sest tõel pole suunda. Mida need vasakpoolsed siis küll kardavad,” küsib Hando Tõnumaa.

 

Keeld haarangute saatel

Compact on alates 2010. aastast ilmunud kord kuus, föderaalvalitsus peab seda “paremäärmusliku stseeni kõige olulisemaks hääletoruks”. Ajakirja enda andmetel oli hiljuti tiraaž 40 000 eksemplari, lisaks ajakirjale juhib toimetus ka ligi 350 000 tellijaga YouTube’i kanalit. Spiegeli andmetel on ka see nüüdseks ära keelatud.

Täna keelustasin paremäärmusliku “COMPACT” ajakirja. See agiteerib kirjeldamatul viisil juutide, moslemite ja meie demokraatia vastu. Meie keeld on kõva löök paremäärmuslikule stseenile.

 

Kui lugeda aga siseministri postituse kommentaare, siis need räägivad ühest suust, et nendel väidetel pole tõepinda ja et tegu on totalitaarse kontrollühiskonna loomisega.

  • Selles pressiteates pole ühtegi tõendit, mis toetaks teie väiteid ajakirja kohta. Kus on dokument, mis toetab teie väiteid?
  • Kahju, proua Faeser, et te ei saa neid väiteid sisu ja tõenditega toetada. Ainus, millest nad hoolivad, on opositsiooni hääle vaigistamine nende tsensuuri-, jälgimis- ja opositsiooni mahasurumise poliitika vastu. Selle üle otsustavad kohtud ja ajalugu.
  • Olete sellega nüüdsest loonud pretsedendi meedia keelustamiseks. Olete valinud meediumi, näiteks “Compact”, nii et protestid selle vastu oleksid minimaalsed. Demokraatias on kuritegude jaoks vaba meedia ja kriminaalkohtud. See, mida sa teed, on totalitaarne.

 

Samaaegselt keelu väljakuulutamisega otsisid politsei- ja põhiseaduskaitseametnikud teisipäeva hommikul läbi Brandenburgi, Hesseni, Saksimaa ja Saksi-Anhalti liidumaa töötajate toimetuse ja eramajad, sealhulgas kirjastaja Jürgen Elsässeri kinnistu Berliini lähedal Falkensee linnas. Julgeolekujõududega olid kaasas mitmed ajakirjanikud teistest meediaväljaannetest. Muuhulgas ilmus haarangute ajal Saksa peavoolumeedia lipulaeva Der Spiegelis kaua ettevalmistatud tekst.

Kas õiguskaitseorganid tahavad nüüd haarangutega hankida tõendeid, mis hiljem tsensuurikeeldu toetaksid?

 

Allikad: Jungefreheit, DW

 

Toimetas Hando Tõnumaa



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt