Ahvirõuged teevad comebacki: WHO kuulutas välja rahvusvahelise hädaolukorra

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

16. august 2024 kell 10:14



14. augustil kuulutas Maailma Terviseorganisatsioon ametlikult, et Aafrika mandril levinud ahvirõugete viirus on nüüd globaalne tervishoiu hädaolukord, vahendab Vanglaplaneet.ee.

Kui lisaks COVID-ile visati 2022. aastal mängu ka ahvirõugete kaart, siis ei tundunud sellel olevat rahva seas suuremat kaasaminekut ja teema justkui vaibus. Nüüd paistab, et teiseks katseks on aeg küps.

 

WHO peadirektor Tedros Adhanom Ghebreyesus ütles ajakirjandusele: „Täna kohtus hädaolukorra komitee ja teatas mulle, et nende arvates kujutab olukord endast rahvusvahelise tähtsusega rahvatervise hädaolukorda. Olen selle soovitusega nõustunud. Väga murettekitav on mpoxi uue tüve avastamine ja kiire levik Kongo Demokraatliku Vabariigi idaosas, selle avastamine naaberriikides, kus varem ei ole mpoxist teatatud, ning potentsiaalne edasine levik Aafrikas ja kaugemalgi. On selge, et rahvusvaheline reageerimine on hädavajalik, et need haiguspuhangud peatada ja päästa elusid.“

Moderna juhid ütlesid juunis, et nad algatavad uurimisprogrammi, et tegeleda mRNA ahvirõugete „vaktsiini“ loomisega.

Kogenud teadlane dr Judy Mikovits märkis, et ahvirõugete viirusi on vaktsiinides leitud juba 1990. aastatest alates, sealhulgas simian virus 40, mida on leitud Moderna ja Pfizeri Covid’i süstides.

 

Allikad: Vanglaplaneet, lingid artikli sees

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt