Näiteid rõugete uurimise ajaloost: kas tegu on ikka ülinakkava haigusega?

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

22. august 2024 kell 16:00



Fotokollaaž: Canva.com

2004. aastal avaldatud teadusartikkel “Rõuged: iidne haigus siseneb viiruste genoomika tänapäeva” kirjeldab mõningaid raskusi rõugete edasikandumise katsetes laboriloomadele, väites, et teadlased pidid looduslike kokkupuuteviiside ebaõnnestumise tõttu ahvidel haiguse esilekutsumiseks naasma invasiivsete metoodikate juurde.

 

1880. aastatel oli dr Lorinser üks juhtivaid arste Viinis. Ta avaldas oma arvamuse rõugetesse nakatumise idee kohta, väites, et tuhanded inimesed on elanud igapäevases kontaktis rõugeid põdevate inimestega, kuid haigus pole neid tabanud. Ta kinnitas ka, et haiglateenindajatel, kes olid nakkusega kõige rohkem kokku puutunud, ei nakatunud rõugetesse (ingl smallpox; ka variola).

 

“Kuid kui me küsime, kas on üksainuski fakt, mis tõestaks sellise nakkuse olemasolu ja selle võimet haigust edasi anda, vastame kindlasti eitavalt. Tegelikult teame, et tuhanded inimesed, kuigi nad on igapäevaselt kokku puutunud erinevate [rõugete] patsientidega, ei ole sellesse haigusesse nakatunud; kuid seda, et mõni inimene on selle kunagi saanud „lenduvat nakkust” sisse hingates, ei saa kunagi tõestada, arvestades asjaolu, et variola, nagu kõik teisedki haigused, võib puhkeda ka spontaanselt. Sellegipoolest hoiavad nii arstid kui ka patsiendid jäigalt kinni usust sellesse nakkusesse,” ütleb ta.

Dr Lorinser jätkab:

“…kui selline asi nagu lenduv nakkus oleks tõesti olemas, leiaks see oma suurima kontsentratsiooni ja virulentsuse rõugehaiglates ning miski poleks tavapärasem kui see, et raviarstid ja -õed peaksid olema need, keda see kõige sagedamini mõjutab. Ometi see nii ei ole. 1871. aasta kohutava epideemia ega ühegi järgneva epideemia ajal pole ma kuulnud ühestki juhtumist, et arst või õde oleks Viini rõugetehaiglas selle h

Palun oota...

Tegemist on tasulise artikliga, edasi lugemiseks palun logi sisse või hakka liikmeks.

    Telegram.ee tavaliige Telegram.ee kuldliige
Ava galerii

10.88€
1 kuu

(130.56€ 1 aasta)

50€
6 kuud

(8.33€ 1 kuu)

188€
1 aasta

(68€ aasta / 5.66€ kuu +*) Võimalik tasuda kolmes osas
Telegrami 1g kuldplaat
* väärtus 120€, limiteeritud kogus!
Kõik artiklid
Kõikide artiklite kuulamisvõimalus
Kõik videod
Kõik koolitused
Kõik podcastid
Telegram Mastermindid veebis
Kohtumised Telegram.ee toimetusega näost näkku
-10% allahindlus Telegram.ee veebipoes (ka kuldplaadilt)
 TelliTelliTelli


Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt