Ajaloopettusest arusaamine arhitektuuri kaudu: kas me elame simulatsioonis? 2. osa

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

22. august 2024 kell 18:40



Avaldame kahes osas Telegrami lugeja poolt koostatud mahuka filosoofilise loo teemal „Kas me elame simulatsioonis“? Loo autor pakub välja, et arhitektuuri kaudu saab ajaloopettust lihtsasti tõestada ning loob seoseid teooriaga, et me elame kogu inimkonnana simulatsioonis. 1. osa saad lugeda SIIT

 

Väga sarnane narratiiv on ametlikus ajaloos kokku kirjutatud ka San Francisco linna saamisloo kohta. Kes veel ei tea, siis San Francisco oli 19. sajandi kullapalaviku „pealinn“. Ka seda linna ei olnud enne 19. sajandit sisuliselt olemas. Olemas oli hispaanlaste poolt 1776. aastal asutatud väike asum, aga korralikust linnast oli siis veel asi väga kaugel ja suursuguste ehitistega uhkeldada ei olnud põhjust.

Rahvaarvu kasvamine sai tõelise hoo sisse alates aastast 1849, kui sai alguse teada-tuntud California kullapalavik. Kui me üritame endale ette kujutada, millised olid inimeste prioriteedid kullapalaviku ajastul, siis ei ole mitte loogikat selles, et nende prioriteetide hulka said kuuluda arhitektuuripärlite rajamine ja siiamaani suhteliselt tagasihoidlikust „kalurikülast“ suurejoonilise linna väljaehitamine.

Kui suurt raha teeniti kulla otsimisega, siis kes olid need lollid, kes samal ajal kulla otsimise asemel hirmraskeid sambaid paika panid, hoonete fassaadidele bareljeefe ja ülikeerulisi ornamente nikerdasid ja muud sorti ehitustööga tegelesid? Tundub täiesti ebareaalsena, et keegi selliste tegevuste vastu üldse mingit huvi tundis. Sellele vaatamata jutustab meile ametlik ajalugu, et vaid 30 aastaga (1870–1900) sai San Franciscost lääneranniku suurim linn ja tähtsaim sadam ning selliseid suurepäraseid neoklassitsistlikke ehitisi nagu alumisel fotol olev „vallamaja“ (City Hall) hulga kaupa püsti panna ei olnud mitte mingi probleem.

San Francisco City Hall. Allikas: wikipedia.org 

 

Eriti huvitav nähtus 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi alguse USA-s olid MAAILMANÄITUSED. Esimene sedalaadi üritus USA pinnal korraldati New Yorgis aastal 1853, aga kõige tähelepanuväärsem oma ülimastaapsete ehitiste poolest oli Chicago maailmanäitus aastal 1893.

Palun oota...

Tegemist on tasulise artikliga, edasi lugemiseks palun logi sisse või hakka liikmeks.

    Telegram.ee tavaliige Telegram.ee kuldliige
Ava galerii

10.88€
1 kuu

(130.56€ 1 aasta)

50€
6 kuud

(8.33€ 1 kuu)

188€
1 aasta

(68€ aasta / 5.66€ kuu +*) Võimalik tasuda kolmes osas
Telegrami 1g kuldplaat
* väärtus 120€, limiteeritud kogus!
Kõik artiklid
Kõikide artiklite kuulamisvõimalus
Kõik videod
Kõik koolitused
Kõik podcastid
Telegram Mastermindid veebis
Kohtumised Telegram.ee toimetusega näost näkku
-10% allahindlus Telegram.ee veebipoes (ka kuldplaadilt)
 TelliTelliTelli


Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt