Zuckerberg kahetseb, et Meta teostas koroonaplaandeemia ajal tsensuuri

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

27. august 2024 kell 11:18



Tehnoloogiahiiglase Meta juht Mark Zuckerberg teatas, et andis pandeemia ajal Valge Maja survele järele ja Meta tegeles koroonaviirusega seotud postituste tsenseerimisega. Zuckerberg teatas veel, et edaspidi ei kavatse ta enam sellisele survele järele anda ja jääb sel valimistsükli ajal neutraalseks, vahendab ERR.

Facebooki koroonatsensuuri tulemusena kustutati ka Telegram.ee üle 70 000 jälgijaga Facebooki lehekülg. Facebooki (Meta) faktikontrollipartneriks oli sel ajal (ja on ka nüüd) Delfi.ee.

 

Zuckerberg saatis USA esindajatekoja justiitskomisjonile kirja, milles kirjeldas, kuidas administratsiooni ametnikud avaldasid tema ettevõttele survet, et Meta tsenseeriks teatud postitusi, mis on seotud pandeemiaga.

“Usun, et valitsuse surve oli vale ja ma kahetsen, et me ei võtnud rohkem selle vastu sõna,” kirjutas Zuckerberg, lisades: “Samuti arvan, et tegime mõned valikud, mida me tagantjärele ja uue teabe põhjal täna ei teeks.“

Valge Maja tegi seejärel avalduse, milles kaitses administratsiooni poliitikat.

“Surmava pandeemiaga silmitsi seistes julgustas see administratsioon võtma kasutusele vastutustundlikke meetmeid rahvatervise kaitsmiseks. Meie seisukoht on olnud selge: me usume, et tehnoloogiafirmad peaksid võtma arvesse mõju, mida nende tegevus avaldab Ameerika inimestele, tehes samal ajal esitatava informatsiooni osas sõltumatuid valikuid,” teatas Valge Maja.

Kriitikud leidsid, et valeinformatsiooni vastase võitlusega mindi aga liiga hoogu ning see seadis ohtu sõnavabaduse. Asja hakkas uurima veel ka vabariiklaste kontrollitud esindajatekoda.

Vabariiklaste ja sotsiaalmeediahiiglaste vastasseis võttis uue pöörde 2022. aasta lõpus, kui miljardär Elon Musk ostis Twitteri.

Nüüd kogub nn valeinformatsiooni vastane sõda uusi tuure ka Euroopas, kus äsja arreteeriti tsensuurivaba sõnumirakenduse Telegram tegevjuht Pavel Durov, sarnase saatuse vältimiseks on Euroopa tolmu jalge alt pühkinud tsensuurivaba videoportaali Rumble eestvedaja Chris Pavlovski.

 

Allikad: ERR, Fox Business, lingid artikli sees

 

Toimetas Mariann Joonas



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt