Sõnavabaduse kaitseks tuldi tänavale: sajad tuhanded brasiillased protestivad tsensuuri vastu

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

9. september 2024 kell 17:23



7. septembril, Brasiilia iseseisvuspäeval, tulid sajad tuhanded brasiillased tänavatele, et avaldada meelt sotsiaalmeediaplatvormi X (endine Twitter) keelustamise vastu ja nõudsid sõnavabaduse taastamist. Meeleavaldusi juhtis Brasiilia endine president Jair Bolsonaro.

 

Brasiilia iseseisvuspäeval tulid sajad tuhanded brasiillased tänavatele, et avaldada meelt sotsiaalmeediaplatvormi X keelustamise vastu.

Allikas: x.com

Brasiilias toimub täna massiline sõnavabaduse protest.

Meediakajastus:

CNN – ei midagi.

AP – ei midagi.

Reuters – ei midagi.

NYT – mitte midagi.

 

Päev hiljem AP siiski avaldas proagandaartikli, kus kirjutati, et tänavatel oli paar tuhat brasiillast.

Massimeeleavalduste käivitajaks oli X-i üleriigiline blokeerimine Brasiilia ülemkohtu poolt. Kohtunik Alexandre de Moraes andis käsu platvorm blokeerida pärast seda, kui X keeldus blokeerimast teatud kontosid, mis väidetavalt on levitanud desinformatsiooni.

Bolsonaro kritiseeris otsust teravalt ja nimetas de Moraesi “diktaatoriks”. Ta ütles: “Loodan, et föderaalne senat peatab Alexandre de Moraesi, selle diktaatori, kes teeb Brasiiliale rohkem kahju kui Luiz Inacio Lula da Silva ise.”

Allikas: x.com

See pilt ütleb kõik – brasiillased tahavad X tsensuuri peatamist ja Alexandre de Moraesi tagandamist.

Allikas: x.com

Nende häält ei saa vaigistada.

Meeleavaldajad kogunesid São Paulo peatänavale. Kohapeal viibivad ajakirjanikud teatasid “ühest ajaloo suurimast sõnavabaduse meeleavaldusest”. Droonikaadrid näitasid tohutut rahvahulka.

Ekspresidendi poeg Eduardo Bolsonaro süüdistas de Moraesi soovis “lõpetada sõnavabadus riigis”. Ta nõudis ametisoleva presidendi Lula da Silva tagandamist.

Allikas: x.com

Kriitikud peavad Brasiilia valitsuse ja ülemkohtu tegevust ohtlikuks rünnakuks sõnavabaduse vastu. Ajakirjanik Michael Shellenberger kommenteeris: „Demokraatia ja turvalised valimised sõltuvad sõnavabadusest. Idee, et peame demokraatia kaitsmiseks sõnavabadust tsenseerima, kuulub teiste Orwelli kajastatud ideede juurde, nagu “sõda on rahu” ja “orjus on vabadus”.

 

A

 

Allikas: x.com

Protestid Brasiilias on/x.com osa ülemaailmsest debatist sõnavabaduse ja sotsiaalmeedia reguleerimise üle. Kui rangemate reeglite pooldajad väidavad, et need võivad ohjeldada desinformatsiooni ja vihakõnet, näevad kriitikud neid ohuna demokraatiale ja sõnavabadusele.

Allikas: x.com

Brasiilia massimeeleavaldused näitavad, et suur osa elanikkonnast ei ole valmis leppima sõnavabaduse piirangutega – isegi kui need on õigustatud väidetava demokraatia kaitsega. Kuid sõnavabadus on demokraatliku süsteemi asendamatu osa.

 

Allikas: report24.news

 

Toimetas Hando Tõnumaa



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt