Rahvusvahelisel rahupäeval (21.09) toimub Tallinnas meeleavaldus Palestiina toetuseks

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

16. september 2024 kell 18:38



Foto: Facebook

21. septembril, rahvusvahelisel rahupäeval kell 15 toimub Tallinnas Vabaduse väljakul rahumeelne meeleavaldus, et juhtida tähelepanu kestvale genotsiidile ning apartheidipoliitikale Palestiinas. Sarnaseid meeleavaldusi toimub samal päeval ka teistes riikides üle maailma, Palestiina aga tugevdab oma positsiooni ÜRO Peaassambleel.

 

Sündmuse Facebooki lehel seisab mh:

Rahvusvaheline kohus on juba otsustanud, et Iisraeli poolne Palestiina alade okupeerimine ning annekteerimine on seadusevastane ja Iisraeli diskrimineerivad seadused ning reeglid Palestiinlaste vastu rikuvad keeldu rassilisele eristamisele ning eraldamisele.

Me peame seisma ebaõiglusele vastu!
– Ei süütute tsiviilisikute tapmisele
– Ei apartheidile
– Ei genotsiidile

Tule meeleavaldusele, näita oma toetust. Seisame koos julmuse vastu ning nõuame ühiselt vägivalla lõppu!

Ärge tulge üritusele, et levitada vihakõnet või et näidata keelatud sümboolikat. Siin ei ole koht antisemitismile. Me ei võitle Juudi rahvuse vastu, me soovime olla koos vägivalla vastu!

 

“Ajalooline hetk”

Alates 10. septembrist saab Palestiina osaleda ÜRO Peaassamblee 79. istungjärgul vaatlejaliikmena ning esitada ettepanekuid ja muudatusettepanekuid. Teatavasti hääletas kevadel ka Eesti Palestiina ÜROsse vastuvõtmise poolt.

Palestiina saadik ÜRO-s, Riyad Mansour astus teisipäeva pärastlõunal Sri Lanka ja Sudaani vahelise laua taha, millel on silt “Palestiina riik”. “See ei ole pelgalt protseduuriline küsimus. See on meie jaoks ajalooline hetk,” ütles Egiptuse suursaadik Osama Mahmoud Abdelkhalek Mahmoud. Nii nagu kevadel resolutsiooni vastuvõtmise ajal, mõistis Iisrael ka selle sammu hukka.

 

Pada sõimab katelt

Hetkel Palestiinaga sõda pidava Iisraeli ÜRO asesuursaadik nimetas seda “tasuks terrorismi eest”. “Iga otsus ja/või tegevus, mis parandab palestiinlaste staatust kas ÜRO Peaassambleel või kahepoolselt, on praegu tasu… terrorismile üldiselt ja Hamasi terroristidele eriti,” ütles Iisraeli ÜRO asesuursaadik Jonathan Miller.

Aprillis, pärast sõja puhkemist Gazas, alustasid palestiinlased, kellel on 2012. aastast vaatlejaliikme staatus, täisliikmeks taotlemist. Täisliikmeks saamine ei nõuaks mitte ainult Peaassamblee hääletust, vaid eeldaks ka Julgeolekunõukogu soovitust. USA, Iisraeli kindel liitlane, pani 18. aprillil aga Julgeolekunõukogu soovitusele selles küsimuses veto peale.

Hetkel on käimas juba kes teab mitmes Iisraeli-Palestiina sõda, mis sai uue hoo möödunud aasta 7. oktoobril, kui Hamasi ründas Iisraeli. Lähemal vaatlusel selgus aga, et sündmus sai olla ainult sisetöö ehk kokkumäng Hamasi (Palestiina) ja Mossadi (Iisraeli) vahel. Nimelt Iisraeli salaluure Mossad otsustas esimest korda ajaloos võtta vaba päeva ning nõnda saigi Hamas 7 tundi segamatult “tegutseda”.

Teine näide, et Iisrael ja Hamas mängivad kokku pärineb paari nädala tagusest uudisest, mil teatati, et mõlemad osapooled peatavad võitlused Gazas, et sealseid elanikke saaks massvaktsineerida.

Paraku on kannatajateks taaskord süütud tsiviilisikud, soovitame sellest pikemalt lugeda siit ja siit.

 

Allikad: Meeleavaldus Facebookis, Reuters, Haaretz, Lemonde, lingid artikli sees

 

Toimetas Hando Tõnumaa

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt