PPA õppustel võeti ette Eesti elanike märatsemine pagulaste pärast

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

23. september 2024 kell 8:39



Politsei- ja piirivalveameti (PPA) tänavusel suurimal õppusel Green Victory harjutati massilise sisserände ja korratuse tõrjumist ning sellele järgnevat tööd menetluspunktis. Enam kui tuhande osalejaga õppus on jaotatud kolmeks osaõppuseks, millest üks toimus möödunud nädala lõpul Lääne-Virumaal Rabasaare külas.

 

Õppuse stsenaariumi kohaselt olid kohalikud elanikud riigi plaanist idanaabri migratsioonirünnaku tõttu Eestisse saabunud migrandid väikekülla ümber asustada niivõrd ärevil, et nad alustasid lausa ülestõusu.

Korrakaitsjaid loobiti puutükkide ja veepudelitega, märatsejad üritasid end kilpidega kaitsnud politseinike ketist läbi murda, samuti süüdati kaks autot.

Päev lõppes võimsa lõpulahinguga, kui politsei püüdis märatsevat rahvahulka külast välja ajada. Kõvaks pähkliks osutusid märatsejad, kes skandeerisid loosungeid nagu “Eesti välismaisest prügist puhtaks”, mingil hetkel kõlas üle küla ka tuntud lastelaul “Põdra maja”. Kogunenud rahvamass püüdis politsei tööd igal võimalikul viisil takistada, kuid nende jõududest pisargaasi ja veekahurite vastu ei piisanud.

Rabasaares juhtunu oli osa eelmisel nädalal Nursipalus alanud suuremast õppusest, kus ametnikel tuli tegeleda idapiiri ületada püüdvate migrantidega.

“Saime päriselus katsetada seda, mida ehk viimati proovisime aprillirahutuste ajal,” rääkis õppuse juht Madis Allak . “Naaberriikide näitel nägime, et peame valmistuma ka selleks, et tuhanded inimesed panevad meie võimekuse proovile.”

Lisaks PPA töötajatele ja reservväelastele osalesid õppusel erinevates rollides sisekaitseakadeemia kadetid, kaitseliitlased, politsei assistendid ja kümned inimesed erinevatest partnerasutustest.

Muidugi jääb arusaamatuks, miks peaksid kohalikud marodöörid “Põdra maja” skandeerima, sest eestlased ju tänavatele ei kipu…

 

Allikad: Rus.Postimees, Virumaa Teataja

 

Toimetas Mariann Joonas



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt