Kliimateadlased paljastasid kogemata oma enda pettuse

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

27. september 2024 kell 9:06



Pilt: ekraanikuva + Canva.com

Washington Post on avaldanud humoorika loo “teadlastest”, kes väidavad, et nad on jäädvustanud Maa kliimat viimase 485 miljoni aasta jooksul. Väga tore, et nad jälgisid viimased 485 miljonit aastat meie kliimat, sest nüüd me teame, kus me praegu seisame. Uuringust tuleb välja, et viimased 485 miljonit aastat on temperatuur olnud palju soojem, kui täna. Kus on Greta, kui me teda vajame?

 

Loodan, et meie lugejad mõistavad, et kui keegi räägib, mis toimus miljoneid aastaid tagasi, et selle puhul on tegemist muinasjutuga, sest meil puuduvad vahendid ajas reisimiseks. Et midagi oleks teaduslik, peab olema võimalus väiteid valideerida ja teha kontrollkatseid. Kuna reaalsuses me ei saa minna 485 aastat tagasi, siis on eelpool mainitud teadlaste puhul tegemist pseudoteadlastega selle termini kõige konkreetsemas tähenduses.

Aga isegi kui uskuda neid “teadlasi”, siis meile avaneb pilt, et meie kliima on täna jahedam, kui varasemad 485 miljonit aastat.

Kuigi Al Gore lubas juba aastakümneid tagasi, et aastaks 2020 ajavad ookeanid üle ääre ja enamus inimesi surevad kuumuse tõttu, siis reaalsus on midagi muud. Ka Greta kuulutas aastal 2018, et aastaks 2023 on enamus inimkonnast minema pühitud kliimamuutuste tõttu.

Pilt: ekraanikuva + Canva.com

Autorid Sarah Kaplan ja Simon Ducroquet ütlevad, et möödunud nädalal ajakirjas Science avaldatud ajaskaala on Maa varasemate temperatuuride kõige rangem rekonstruktsioon, mis eales tehtud. See on loodud enam kui 150 000 fossiilsete tõendite ja tipptasemel kliimamudelite kombineerimisel.

Hmm.. mudelid. See meenutab Eesti koroonaterroristide Krista Fischeri ja Mario “Boombastic” Kadastiku koroonamudeleid, mis väitsid, et peagi sureb enam-vähem pool Eestit välja ja kirstutootjatel saabub kriis. Ahjaa, kas ma juba ütlesin, et mudelid ei ole teadus?

Uuring näitab, et Maa keskmine temperatuur ulatus kõige kuumemal tasemel 96,8 kraadi Fahrenheiti (36 kraadi Celsiuse järgi) – palju kõrgem kui 58,96 F (14,98 C), mis registreeriti eelmisel aastal.

Üks muinasjutt teise otsa

Paljastused Maa kõrvetava mineviku kohta on täiendavaks põhjuseks, et muretseda tänapäevaste kliimamuutuste pärast, ütles Arizona ülikooli ja Smithsoniani iidsetele kliimatele spetsialiseerunud teadur ja uuringu juhtiv autor Emily Judd.

Iidsele kliimale spetsialiseerunud teadur? Kas austatud teadur oli isiklikult iidsel ajal kohal, et kliimale keskenduda või pigem kinnitavad uuringuga seotud pseudoteadlased üksteise muinasjutte?

Ajaskaala illustreerib, kuidas kiireid ja dramaatilisi temperatuurinihkeid seostati paljude maailma halvimate hetkedega – sealhulgas massilise väljasuremisega, mis hävitas ligikaudu 90 protsenti kõigist liikidest ja asteroiditabamuse, mis tappis dinosaurused.

Jajah, dinosaurused olid päriselt olemas, sest me kõik oleme näinud “Jurrasic Parki”.

 

Pilt: ekraanikuva+ Canva.com

 

“Me teame, et need katastroofilised sündmused muudavad elu maastikku,” ütles Judd.

Hei Judd, kust sa tead, et need katastroofilised sündmused päriselt ka aset leidsid? Kas sa tead seetõttu, et sinu kolleeg joonistas graafiku?

“Kui keskkond soojeneb nii kiiresti, ei suuda loomad ja taimed sellega sammu pidada.”

Ta lisas, et Juddi ja tema kolleegide analüüsitud ligi poole miljardi aasta jooksul ei muutunud Maa ühelgi hetkel nii kiiresti kui praegu, lisas ta:

“Samamoodi nagu massiivne asteroid tabab Maad, on see, mida me praegu teeme, enneolematu.”

Minu meelest oleks see uuring palju tõsisemalt võetavam, kui see hõlmaks miljardeid aastaid, mitte ainult pool miljardit.

 

485 miljonit aastat temperatuurimuutusi

Ajaskaala hõlmab peaaegu kogu fanerosoikumi – geoloogilist eooni, mis sai alguse mitmerakuliste mittemikroskoopiliste organismide tekkest ja jätkub tänapäevalgi.

Jajah, me kõik saame aru, et evolutsiooniteooria taga pole mitte mingit pettust.

 

 

Ühe teooria kohaselt on need “vahepealsed” ametis riigikogus ja valitsuses.

 

Allikad: Washington Post, lingid artikli sees

 

Toimetas Hando Tõnumaa

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt