“Kokteiliefekt”: toksiliste ainete koosmõju on palju suurem kui eraldiseisvate ainete mõjude summa kokku

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

27. september 2024 kell 17:21



Fotokollaaž: Canva.com

“Kokteiliefekt” on toksikoloogia põhimõiste, mille me kõik oleme sunnitud endale  tänapäeva maailmas hästi selgeks tegema. Laias laastus tähendab see, et toksiliste ainete KOOSMÕJU on palju suurem kui eraldiseisvate ainete mõjude summa kokku liites, kirjutab Telegramile integratiivne terviseterapeut, toitumisnõustaja ja raamatu “Toida oma tervist” autor Liis Orav.

 

Toon väikese näite: 2005. aastal ajakirjas Toxicological Sciences avaldatud uuring tuvastas, et toidus oleva sünteetilise magusaine ja asovärvi toksiline sünergia tekitas ajus 7 korda tugevamaid neuronaalseid kahjustusi kui  mõlemad ained eraldi tarbituna.

Sageli ei ole töödeldud toidus aga mitte kaks  lisaainet, vaid  tunduvalt rohkem.   Sünteetilistele e-ainetele, tehissuhkutele, maitsetugevdajatele ning värvainetele võivad lisanduda ka kehavõõrad transrasvad, emulgaatorid, nitritid, nitraadid, sulfitid jms. Ka see loetelu ei ole lõplik, sest toidu valmistamise ja töötlemise käigus tekib samuti hulk erinevaid ühendeid, muu hulgas näiteks akrüülamiidid, mis tekivad taimsete toitude kuumtöötlemisel. Toitu jäävatest taimekaitsemürkide jääkidest ei saa samuti üle ega ümber.

Kuid kehavõõrad ained ei satu meie organismi vaid toidust.

2004. aastal avaldatud EWG analüüsist selgus, et keskmine naine kasutab ca 12 kehatoodet päevas (ca 168 erinevat kemikaali) ja keskmine mees ca  6 kehakeemia toodet  päevas (ca 85 erinevat kemikaali). Paljud neist ainetest ei välju meist mängleva kergusega ning jäävad pikaks ajaks (kui mitte igavesti) mõjutama ensüümide tööd, raku ainevahetust ja  energiatoo

Palun oota...

Tegemist on tasulise artikliga, edasi lugemiseks palun logi sisse või hakka liikmeks.

    Telegram.ee tavaliige Telegram.ee kuldliige
Ava galerii

10.88€
1 kuu

(130.56€ 1 aasta)

33€
6 kuud

(5.50€ 1 kuu)

188€
1 aasta

(68€ aasta / 5.66€ kuu +*) Võimalik tasuda kolmes osas
Telegrami 1g kuldplaat
* väärtus 120€, limiteeritud kogus!
Kõik artiklid
Kõikide artiklite kuulamisvõimalus
Kõik videod
Kõik koolitused
Kõik podcastid
Telegram Mastermindid veebis
Kohtumised Telegram.ee toimetusega näost näkku
-10% allahindlus Telegram.ee veebipoes (ka kuldplaadilt)
 TelliTelliTelli


Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt