2. märts 2014 kell 16:10
Emotsioonid mõjutavad meie söömist ning hea ja halb tuju võivad viia erinevate toitude eelistuseni. Miks kipub halvas tujus inimene valima pigem rämpstoitu ja heas tujus inimene teeb tervislikumaid valikuid?
Tundes end ebamugavalt või kehvas tujus, teab inimene, et midagi on viltu ja keskendub pigem sellele, mis on lähedane siin ja praegu. Selline mõtlemine viib tähelepanu toidu aistingulisele kvaliteedile, jättes tähelepanuta toidu toitumuslikud aspektid. Heas tujus inimesed näevad asju pikemas perspektiivis ning selline mõtlemine võimaldab keskenduda rohkem toidu abstraktsematele külgedele, sealhulgas ka tervislikkusele.
Selle teooria uuringus viidi läbi neli erinevat laboratoorset katset. Esimeses katses uuriti hea tuju mõju tervislike ja ebatervislike toitude hindamisele. Seejärel vaadeldi, kas halvas tujus inimesed väärtustasid rohkem rämpstoitu ja kas heas tujus inimesed avaldasid soovi teha tervislikumaid valikuid. Kolmas katse keskendus osalejate tähelepanu suunamisega hetkeseisust tulevikule ning neljandas katses uuriti toiduvalikutega seotud mõtteid.
See uuring näitas, et inimesed kipuvad tegema oma toiduvalikuid sõltuvalt sellest, kas nad on heas või halvas tujus. Heas tujus olevad inimesed mõtlevad rohkem tulevikule ja seega ka oma tervisele pikemas perspektiivis, samas kui halvas tujus inimesed keskenduvad pigem toidu maitsele.
Allikad: ERR, Medical News Today
Foto: livinggreenmag.com
Toimetas Ksenia Kask
Kommentaarid
Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.