12. oktoober 2018 kell 9:59
Kel veel 12. oktoobri õhtuks plaanid tegemata, siis Kohila lähistel Adila puhkekeskuses toimub selle aasta viies ja viimane pidu nimega “Ekstaatilise tantsu pidu koos kakao-tseremooniaga” ehk neljatunnine tantsu- ja laulurännak, mida viib läbi maailmarändur, kirjanik ja muusik Tom Valsberg koos sõpradega. Pärast meeliülendavat ja energiat andvat kakao-joomist elava muusika saatel, mängib tantsuks elektroonilisemaid viise DJ ja R2 saate “Progressioon” eestvedaja Rain Tunger.
Maailmarändur Tom Valsbergi lemmikpaigaks on viimastel aastatel saanud Guatemala, mis on ühtlasi kakao-tseremooniate taassünnimaa. Tom nimetab Atiltlani järve ümbrust igaveseks Eesti suveks, sest oktoobrist maini on seal just selline ilm, millest meie unistame. Värske tuul, piisavalt soe päike aga mitte lõõmav. Lisa sellele veel piiramatu ligipääs orgaanilisele šokolaadile ja kakaole ning tegu ongi paradiisiga. Paljud käivad just Atitlani järve ääres, San Marcose külakeses uurimas Mayade iidseid kakao traditsioone, sest seal pesitseb kakao-traditsioonide taaselustaja Keith, kelle tseremooniad ja kakao on tuntud üle maailma. San Marcoses toimub palju kakaoga seotud sündmusi, millest mõned on meditatiivsed, teised justkui kontserdid või mantralaulupeod ja kolmandad hoopis tantsupeod.
“Kakao-tseremooniaid on erinevaid ja alati on nad selle nägu, kes tseremooniat läbi viib. Üle maailma tuntud kakaošamaan Keith teeb sügavaid juhendatud meditatsiooniga tseremooniaid, pole mingit muusikat ega tantsu. Tema kakao on tugev aga maitseb kibedalt. Minu sõbrad Elah ja Ausierra teevad näiteks elus muusikaga saadetud tseremooniaid üle maailma. Kotkapesa iganädalane tantsupidu San Marcoses avatakse alati tseremoniaalselt kakaod juues ja palveid teele saates.
Meie sündmusel on kombineeritud nii laul kui tants. Soojendame oma südamed üles helide ja lauludega ning seejärel läheb lahti tants elektroonilise muusikaga, mida saadavad jembe trummid. See on minu arvates kõige ekstaatilisem kombo kakao-tseremooniast. Aga ole ettevaatlik, ütleb, kakaošamaan Keith, ära joo kakaod, kui sa oled koer, hobune või sul on nõrk süda. See võib olla ohtlik. Kakaos olevad ained tõstavad südamerütmi ja alandavad vererõhku, pannes energiad meie kehas liikuma. Nad võimendavad ka serotoniini tootlikkust ja endorfiine, mis mõlemad teevad olemise ja tuju ülevaks. Korraliku kakaodoosi saanud inimesed on altimad suhtlema, kallistama ja tantsima.”, ütleb kakao-tseremooniate läbiviija Tom Valsberg
Oma Guatemala kogemustest inspireeritult on Tom loonud menuka sündmuse “Ekstaatilise tantsu pidu koos kakao-tseremooniaga”, mille selle aasta viies ja viimane toimub täna 12. oktoobril Adila Puhkekeskuses, Bagua majas. Peale seda põrutab Tom jälle Guatemalasse, tehes paar peatust Ibizal ja Californias.
Et saada kakaost parim kätte tuleb selle valmistamiseks kasutada kakao-pastat. Pulber toimib ka aga, see on juba kaotanud töötlemise teel osa oma mõjust. Pulbriga on ka suurem oht, et võib tekkida n-ö kerge pohmakas kui palju vett peale ei joo. Mida vähem töödeldud kakao on, seda rohkem on seal sees neid õigeid aineid, mida iidsed Maia-indiaanlased taevani kiitsid, nimetades kakao-jooki lausa jumalate joogiks. Mahe-kakao pastat leidub Vanalinna Ökopoest ja Dalileo kakao edasimüüjatelt Eestis.
Tomi retsept!
Üheks kakao tseremoniaalseks doosiks on üldiselt 40-50 grammi inimesele. Aga alustada võiks poolest tassist, eriti kui kehakaal on väiksem. Nii nagu kohviga, ei tasu kakaoga üle panna. Esimesel korral kindlasti mitte üle 50grammi, et sa saaks tunda kuidas keha reageerib. Inimesed on erinevad, mõnele piisab 40 grammist, mõni suurem mees aga vajab topeltdoosi, et energiat tundma hakata.
Kakao ei ole psühhedeelikum! Ära oota, et nüüd läheb mingi tripp lahti. Kakao avab n-ö ukse, mängumaale, kus sa saad mängida, mida sa ise tahad. Sellel maal oled sa kindlasti tavapärasest rohkem avatud nii tantsima, laulma, suhtlema, kallistama, isegi füüsiliselt trenni tegema ja sul on paari tunni jooksul rohkem energiat ning süda lööb kiiremini. Tänu ajus aktiveerunud endorfiinidele ja serotoniinile tunned sa end mugavamalt, avatumalt ja rõõmsamalt.
Tom soovitab kakao valmistamiseks kasutada blenderit, sest siis tuleb jook vahusem ja kreemisem. Esiteks eha kakao-pasta noaga võimalikult väikesteks tükkideks. Kui tegu on suure tükiga võib seda nö. noaga riivida. Lisada maitse järgi roosat soola, magusainet (ökosuhkrut, vahtrasiirupit või mett), kaneeli, kardemoni, ingveripulbrit ja kindlasti tsipake cayenne pipart, sest see aktiveerib mitmeid kakaos olevaid aineid. Aga kui soovid ainult efekti mitte maitseelamust, siis piisab kui lisad ainult soola ja cayenne pipart. See panna blenderisse koos sooja puhta veega. Hea oleks kui mitte üle 50 kraadi ja kindlasti mitte keeva veega. Jook peaks olema mõnusalt soe aga mitte tuline. Kui on liiga kange, siis lisa pisut vett või magusainet. Ei tasu teha endale mingit kibedat kannatusejooki, seda saab timmides teha imemaitsvaks.
Uuri peo kohta lisaks: Facebook, Piletilevi (eelmüügist odavam!)
Fotod: supersoul.yoga, erakogu
Toimetas Mariann Joonas
Kommentaarid
Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.