29. aprill 2021 kell 18:51
Õiguskantsler Ülle Madise leiab, et õiguspäraseks võib pidada vaid piiranguid, mis on vältimatult vajalikud nakkusohu vähendamiseks ja kui sellega nakkusohtu ei kaasne või risk on madal, pole see põhiseadusest lähtuvalt lubatav, vahendab ERR õiguskantsleri kirja rahulolematule restoranipidajale.
“Õiguspärased on seega üksnes need piirangud, mis on suure nakkusriski tõttu vältimatult vajalikud ja millele ei ole nakkusriski oluliselt vähendavat alternatiivi (nt hajutamise nõue, täituvuspiirang jne),” kirjutas õiguskantsler.
Õiguskantsler toob kirjas välja, et praeguseks on avaldatud mitmeid teadusuuringuid piirangute tõhususe kohta, samas puuduvad toitlustusasutustele kehtestatud piirangute kehtestamise või pikendamise põhjendustes viited uuringutele, mis aitaksid mõista, millised meetmed on põhjendatud.
Samuti pole piirangute kehtestamise korralduses põhjendatud, miks peetakse nakkusohuks restoranis söömist üksi või kahekesi, kui tagatakse mitme meetri suurune vahemaa võõrastest inimestest.
Piirangute kehtestamisel pole arvestatud ka sellega, et erinevatel tegevustel on erinev nakatumisrisk ja seetõttu peavad ka haiguse leviku tõkestamiseks vajalikud meetmed olema erinevad.
“Näiteks oleks võimalik jagada tegevus vähese, keskmise ja kõrge nakkusohuga tegevusteks ning kehtestada piirangud vastavalt sellele. Hetkel on meetmete vajalikkuse ja alternatiivide hindamise asemel valitud rangeim võimalik meede – toitlustusasutuste sulgemine. See aga peaks olema viimane abinõu,” kirjutas õiguskantsler.
Mida rangemad on piirangud isiku suhtes, seda selgem peab olema nende vajadus ja eesmärk, märkis õiguskantsler. Riik pole aga analüüsinud, kas ja miks on toitlustuasutuste tegutsemispiirang ja selle pikendamine koroonaviiruse leviku tõkestamiseks vältimatult vajalik.
Õiguskantsler toob välja, et kui restoranipidajal on tunne, et piirangud on õigusvastased ja talle kahju tekitanud, on tal võimalik esitada kaebus halduskohtusse korralduse tühistamiseks ja kahju hüvitamiseks.
Hotellide ja restoranide liit: riigi lubatud toetused viibivad
Posttimees kirjutab, et Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu tegevjuhi Killu Maidla sõnul on olukord majutus- ja toitlustussektoris skisofreeniline – sektoris tegutsevad ettevõtjad on maksnud oma tegevusele aasta jooksul peale ja lubatud toetused viibivad.
Eesti majutus- ja toitlustusettevõtted tasusid möödunud aastal 126 miljoni eurot erinevaid makse, sealhulgas ainuüksi tööjõumakse oli 88 miljonit eurot, samas teeniti kahjumit suurusjärgus 44 miljonit eur. ” Tänaseks pole ettevõtete arvele veel ühtegi toetuse-eurot laekunud,» ütles Maidla.
EHRLi juht räägib, et jutt käib piirangute kompenseerimisest ja ettevõtjad pole rumalad ega ahned. Maidla nendib, et inimestel pole lihtsalt olnud võimalust oma tööd teha ja perspektiiv ei tundu ka täna helge, sest mai algusest avatavad terrassid on formaalne päikesekiir, millest Eesti oludes ei ole enamiku jaoks mingit arvestatavat mõju.
Loe pikemalt: ERR, Postimees
Toimetas Mariann Joonas
Kommentaarid
Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.