Juunis mekitakse esimest korda laboris kasvatatud liha

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

22. mai 2013 kell 13:36



Maastrichti ülikooli teadlane dr Mark Post kasvatab laboris veiseliha ja plaanib seda esitleda järgmisel kuul Londonis. Tema sihiks on Peteri tassil kasvatada veiselt võetud rakkude abil 142 grammine pihv, mis degusteerimise käigus tippkoka poolt ära grillitakse ja prominentidele sisse söödetakse.

 

Liha kasvatamine laboritingimustes kuulus kunagi ulmeraamatute repertuaari, kuid nüüd näeb Mark Post selles võimalust karjakasvatust vähendada ja üha kasvavat inimkonda toita. Karjakasvatus võtab enda alla väga suured põllumaad, vajab palju puhast vett, reostab loodust ning aitab kaasa kasvuhoonegaaside tekkele. Rakkude paljundamise abil liha tootmine poleks ilmselt keskkonnale nii koormav.

Kuna kõik on alles väljatöötamisfaasis, on esimesed katseklaasilihast valmistatud burgerid väga kallid – umbes 325 000 dollarit tükk. Mark Post loodab aga, et avalik esitlus tõmbab piisavalt palju tähelepanu, et meelditada tema projekti juurde rohkem investoreid. See võimaldaks tal projekti kallal edasi töötada ning vähendada veelgi tootmisportsessi sõltuvust elusast toorainest. Nimelt vajab Post praegu lihasrakke veise kaelast, kuid nende kasvatamiseks ka veise looteseerumit, mis loodetakse edaspidi mõne odavama (taimse) lahendusega asendada.

Post usub, et sellistel tingimustel kasvatatud liha oleks ka inimesele tervislikum, sest kuna ta kasvab kontrollitud tingimustes, on võimalik täpselt kindlaks määrata tema koostis ja toiteväärtus. Mees ütleb ise, et teadlik kõikidest probleemidest, mis nii hoiakute näol kui ka tehnoloogias esile võivad kerkida, kuid ta on veendunud, et selle projekti edasiarendamine on vajalik.

 

Alliakad: The New York Times, IntelliHub

Foto: intellihub. com

 

Toimetas Maarja Aljas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt