15. juuli 2020 kell 14:41
Massachusettsi Ülikooli toiduteadlase juhitud uuringus leiti, et tavaline toidu lisaaine, mis keelati hiljuti Prantsusmaal, kuid on lubatud USA-s ja paljudes teistes riikides (ka Eestis), muudab märkimisväärselt hiirte soolestiku mikrofloorat, põhjustades põletikku jämesooles ja muutusi maksas olevate valkude ekspressioonis.
“Ma arvan, et meie uuringu tulemustel on suur mõju toiduainetööstusele ning inimeste tervisele ja toitumisele,” ütleb juhtautor Hang Xiao, professor ja Clydesdale’i toiduteaduste õpetlane. “Uuring kinnitas tugevat seost toidust saadavate titaandioksiidi nanoosakeste (TiO2 NP) ja kahjulike tervisemõjude vahel.”
Soolestiku mikrofloora, mis viitab soolestiku mikroorganismide mitmekesisele ja keerukale kooslusele, mängib inimeste tervises olulist rolli. Mikrofloora tasakaalustamatust on seostatud paljude terviseprobleemidega, sealhulgas põletikulise soolehaiguse, rasvumise ja südame-veresoonkonna haigustega.
Inimeste kokkupuude toidu kaudu levivate TiO2 NP-dega tuleb peamiselt toidu lisaainest nimega E171, mis muudab tooted valgemaks ja läbipaistmatumaks. Seda leidub sellistes toitudes nagu magustoidud, kommid, joogid ja näts. Üks uuring leidis, et USA lapsed puutuvad E171-ga kaks kuni neli korda rohkem kokku kui täiskasvanud.
Nanoosakestel, mis on väiksemad kui 100 nanomeetrit, võivad olla ainulaadsed füsioloogilised omadused, mis tekitavad muret. “Suuremad osakesed ei imendu hõlpsalt, kuid väiksemad võivad kudedesse sattuda ja kuhugi koguneda,” räägib Xiao.
Uuringus andsid Xiao ja tema meeskond kahele hiirte populatsioonile kas E171 või TiO2 nanoosakesi. Ühele populatsioonile söödeti kõrge rasvasisaldusega dieeti; teise rühma hiirtele söödeti madala rasvasisaldusega dieeti. Nii rasvunud kui mitte rasvunud hiirte soolestiku mikrofloora oli häiritud E171 ja TiO2 osakeste poolt, kuigi TiO2 osakeste kahjulikule mõjule olid rasvunud hiired vastuvõtlikumad.
Teadlased leidsid, et TiO2 NP-d vähendasid soolestiku tervise jaoks hädavajalikke lühikese ahelaga rasvhappeid ning suurendasid jämesooles põletikulisi reaktsioone tekitavaid immuunrakke ja tsütokiine.
TiO2 osakeste poolt häiritud soolestiku mikrofloora otsese tervisemõju hindamiseks viisid Xiao ja tema kolleegid läbi rooja siirdamise uuringu. Nad andsid hiirtele antibiootikume, et eemaldada nende algupärane mikrofloora, ja siirdasid fekaalsed bakterid TiO2 NP-ga töödeldud hiirtelt antibiootikumidega töödeldud hiirtele. “Tulemused toetavad meie hüpoteesi, et TiO2 NP-de lisamine toidumenüüsse häirib soolestiku mikrofloora homöostaasi, mis omakorda põhjustab hiirtes käärsoolepõletikku,” ütleb Xiao.
Uuringus mõõdeti TiO2 taset ka inimeste väljaheiteproovides, leides laia vahemiku. Xiao sõnul on TiO2 nanoosakestega kokkupuute pikaajalise – näiteks eluaegse ja mitme põlvkonna – tervisemõju kindlakstegemiseks vaja täiendavaid uuringuid.
Allikas: https://www.umass.edu/newsoffice/article/common-food-additive-causes-adverse-health
Teadusartikkel: Cao, X., et al. (2020) Foodborne Titanium Dioxide Nanoparticles Induce Stronger Adverse Effects in Obese Mice than Non‐Obese Mice: Gut Microbiota Dysbiosis, Colonic Inflammation, and Proteome Alterations. Small. doi.org/10.1002/smll.202001858.
Toimetas Madis Mark
Kommentaarid
Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.