6. august 2013 kell 11:25
Nisus, rukkis, odras ja kaeras leiduva valgu – gluteeniga – on seostatud juba 55 haigust. Arvatakse, et 99% gluteenitalumatuse või tsöliaakiahaigusega inimesi ei saa kunagi oma haigusest teada ning et näiteks USA-s võib gluteenitalumatuse all kannatada 15% elanikkonnast.
Kui sul esineb üks järgnevatest sümptomitest, siis võid ka sina olla gluteenile tundlik.
Kuidas testida gluteenitalumatust?
Kõige lihtsam meetod on elimineerida gluteen menüüst täielikult vähemalt 2–3 nädalaks ning siis taas seda tarbima hakata. Kuna see on väga suur valk, siis võib selle kehast välja puhastumine võtta aega väga pikalt, nii et mida pikemaks ajaks see enda toidust välja jätta, seda parem.
Kui sa tunned ennast gluteenivaba menüüga oluliselt paremini või kaasneb selle taas söömisega tervise halvenemine, siis on see teraviljavalk tõenäoliselt sinu jaoks probleemne. Kui eliminineerimismeetod sellele võimalusele viitab, siis diagnoosi kinnitamiseks on võimalik teha ka spetsiaalseid toidutalumatuse teste.
Kuidas gluteenitalumatust ravida?
Ainuke võimalus on gluteen menüüst 100%-liselt eemaldada. Isegi gluteenijäägid toidus võivad vallandada immuunsüsteemi reaktsiooni. Tõelise gluteenitalumatuse puhul ei toimi variant, et vahel harva seda endale lubatakse. On leitud, et tsöliaakiahaigusega inimestel suurendas kõigest kord kuus gluteeni tarbimine surmariski 600%.
Allikas: Mind Body Green
Loe lisaks gluteenitalumatuse kohta: Toitumisabi, Gluten Free Network, Wikipedia, Huffington Post, Food Renegade, Medical News Today
Foto: drhyman.com
Toimetas Katrin Suik
Kommentaarid
Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.