2. jaanuar 2014 kell 10:20
Möödunud nädalal levis Eestis uudis, et Euroopa Liidu tervishoiuametnikud soovivad ära keelata rohkelt kaneeli sisaldavad küpsetised, kuna maitseaines sisalduv kumariin on suurtes kogustes tervisele kahjulik. Kas peaksime kaneelisaiakestest loobuma, küsib Tartu Ülikooli teadusuudiste portaal Novaator.
Kumariini ehk keemikute pruugis 1,2-bensopürooni leidub paljudes taimedes. Eesti looduses kasvavad näiteks maarjahein, lõhnhein ja valge ning kollane mesikas, millele kumariin annab iseloomuliku lõhna. Kumariini sisaldavad ka lavendel ja tubakas.
Kaneelipuu eri liikide koores on kumariini sisaldus väga erinev. Hinnaline maheda maitsega tseiloni kaneelipuu koor sisaldab seda palju vähem kui mõrkja maitsega hiina kaneelipuu. Viimane on odavam ja seda kasutatakse toiduainetööstuses üha rohkem.
Taimed toodavad kumariini enesekaitseks putukaröövikute vastu. Paraku on kumariin mürgine ka imetajate neerudele ja maksale. Eriti tundlikud on rotid. Inimesele mõjub kumariin halvasti vaid pideval suures koguses tarvitamisel.
Uute toiduohutusreeglite järgi võib ühes kilogrammis pagaritoodetes kuni 15 milligrammi kaneeli. Taani toiduameti uuringute järgi ületavad kaneelisaiade tegemisel selle normi vähemalt pooled Taani pagaritöökojad.
Euroopa Liidu seadused lubavad siiski erandeid rahvuslike ja hooajaliste toitude kohta. Eripärastesse roogadesse võib kaneeli lisada üle kolme korra rohkem – 50 milligrammi ühe kilogrammi toidu kohta.
Just sel moel teevad oma kaneelisaiu rootslased, kes panid küpsetise piduroogade nimekirja. Taani aga liigitas oma rahvuslikud kaneelirikkad saiad igapäevatoidu sekka. Seega tuleb neid tehes edaspidi kaneeli kokku hoida.
Kui palju on vaja, et saada kaneelimürgitus?
Biokeemiliste uurimuste põhjal peab keskmine terve täiskasvanu kaneelimürgituse saamiseks siiski tõsiselt vaeva nägema. Euroopa Toiduohutusameti soovituste kohaselt võib täiskasvanu päevas tarvitada ühe teelusikatäie kaneeli, kuid piiri lühiajalist ületamist hinnatakse ohutuks.
Laste puhul ollakse rangemad – umbes 15 kilogrammi kaaluva lapse puhul on norm vaid veerand teelusikatäit, ja see võib täis saada juba suure kausitäie kaneeliga hommikuhelveste söömisel.
Hiljuti ajakirjas Journal of Agricultural and Food Chemistry ilmunud uurimuse kohaselt sisaldavad USA-s müüdavad hommikuhelbed ja teised teraviljatooted kohati nii palju kumariini, et need euronõuete kohaselt lastele ei sobi. Mürgine aine satub toitu suurtes kogustes siis, kui kasutatakse odavamat hiina kaneelipuu koort.
Uurimuse autori USA Mississippi ülikooli biokeemiku Ikhlas Khani sõnul pole tavalist ja mitmekesist toitu söövatel inimestel põhjust kaneelimürgitust karta. Uurija kinnitusel peavad kaneeli suhtes ettevaatlikud olema need väikesed ja suured, keda vaevab mingi maksahaigus.
Allikad: Novaator, The Atlantic
Foto: hungryhungryveganos.wordpress.com
Toimetas Maarja Aljas
Kommentaarid
Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.