22. juuni 2013 kell 12:24
Ameerika teadlased väidavad, et korjatud köögiviljadel säilivad päris pikalt ööpäevased bioloogilised rütmid, mistõttu nende toiteväärtus ja tervislikkus võivad sõltuda kellaajast ja hoiukoha valgusrežiimist, vahendab ERR-i teadusuudisteportaal. Janet Braam Rice’i Ülikoolist ja ta kolleegid leiavad, et võib-olla tasuks puu- ja köögiviljavarusid hoidagi perioodiliselt muutuva valgusega paigas ning nende keetmiseks-küpsetamiseks ja söömiseks tuleks valida just seesugune aeg, mil nende terviseväärtus on kõrgseisus.
Taimede füsioloogiline seisund ja keemiline koostis muutuvad valguse toimel muu hulgas ka seepärast, et putukate ja muude taimetoiduliste olendite suurema aktiivsuse aegadel oleks kaitsvate keemiliste ühendite tase taimes kõrgem. Needsamad keemilised ühendid võivad aga inimestel avaldada näiteks vähivastast toimet. Nii peaksimegi taimede söömisel arvestama ka nende päevakavaga.
Täispikk artikkel: ERR
Ingliskeelne algartikkel: Science Daily
Pilt: allmightidad.com
Toimetas Maarja Aljas
Kommentaarid
Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.