24. veebruar 2014 kell 12:30
Mida lähemale tiksub kevad, seda suuremaks paisub inimeste huvi tervisliku toitumise vastu. Searasv ja kreemikoogid jäägu talveperioodi, pikkade sammudega lähenev rannahooaeg ergutab ja inspireerib tegutsema. Tervisesaitidel võib sageli kohata mahla- ja smuutiretseptide soovitusi ning ikka ja jälle kerkivad üles küsimused, kumb neist on kasulikum ja millal mida eelistada.
Kuna nii toormahlad kui smuutid mängivad tervislikus toitumises olulist, kuid pisut erinevat rolli, siis olgu siinkohal üle korratud mõlema kasulikud omadused.
Värskelt pressitud toormahlad
Värskelt pressitud mahlad moodustavad vääramatu osa enamuse kehapuhastus- ja tervendusprogrammidest. Mahlapressimise käigus eraldatakse taimedest-viljadest vesi ja toitained, kiudained jäävad aga pressimisjäägi sisse. Ilma kiudaineta ei pea seedimisorganid kasulike ainete kättesaamiseks ja absorbeerimiseks enam palju vaeva nägema. Vitamiinid-mineraalid ja fütotoitained on kehale suurtes kogustes kergemini omastatavad kui puu- ja juurvilju tervelt süües. Just seetõttu on toormahlu tabavalt kutsutud ka „toitainete ekspressiks“.
Värskelt pressitud mahlad on väga kasulikud tundliku seedesüsteemi puhul ning neile, kes põevad soolehaigusi, mis teevad raskeks või võimatuks kiudainete lagundamise. Seedefloora kõrvalekallete (düsbioosi), Crohni tõve, haavandilise koliidi, ärritunud soole sündroomi (IBS), peensoole bakteriaalse ülekasvu jms puhul tuleks taimedes olevat lahustumatut kiudainet hoolega vältida, samas võiks aga haiguse käes vaevlevat organismi turgutada mahlajoomise abil.
Ka vähiravi puhul on värskelt pressitud mahladel keha rakutasandil tervendamise, detoksi ja antioksüdantidega varustamise seisukohalt oluline roll. Mahlapressimisel tuleks silmas pidada, et mahl liialt magus ei oleks – vähirakkude peamiseks energiaallikaks ja kütuseks on siiski glükoos. Kindlasti tuleb kasuks puuviljade ja tärkliserikaste aedviljade kombineerimine klorofüllirikka taimemahlaga, teatavasti kuulub klorofüll vere puhastajate ja maksa üldtoonuse tõstjate autahvlile.
Veresuhkru kõikumise ärahoidmiseks on soovitav magusaid mahlu lahjendada veega. Organismi puhastamise seisukohalt on kõige kasulikum tarbida värskelt pressitud mahlu tühja kõhu peale ja vahetult pärast pressimist. Pestitsiidide-herbitsiidide foobikutele on kindlasti tähtis fakt, et enamus taimemürkidest on seotud kiudainega ja seega mahla ei jõua.
Smuutid
Vastupidiselt mahladele sisaldab smuuti terveid vilju ja taimi, kaasa arvatud viljade vitamiinirikas koor ja isegi seemned. Samas lihtsustab blenderdamine siiski kiudaine seedimist ja teeb selle kehale kergemini omastatavaks.
Kiudainega seotud suhkrud vabanevad vereringesse aeglaselt, hoides nii ära raketina taevasse tõusva veresuhkru ja tagades pikaajalise energianivoo. Just seetõttu on smuutid ka toitvamad ja hoiavad kõhu kauem täis. Kuna smuuti sisaldab mahla kõrval ka kiudainet, saab vähematest viljadest rohkem, samas kui mahla tegemise puhul võivad viljade jäägid nõrgema närvikavaga inimestel süümepiinu tekitada. Eriti osavad ja kokkuhoidlikud on siiski leidnud võimaluse ka mahlajääkide ära kasutamiseks – segule purustatud seemneid lisades saab sellest tervislikke ja maitsvaid krõbeleibu kuivatada-küpsetada.
Mõned reeglid, mida tasuks mahla ja smuuti tegemisel silmas pidada:
Allikad: NCBI, NCBI 2, Foodmatters
Pilt: Funzine
Toimetas Liisu Orav
Kommentaarid
Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.