
2. aprill 2024 kell 11:36
Foto: 51835384 © Kostyantine Pankin | Dreamstime.com
Puhitus, kõhugaasid, hommikune kõhulahtisus, näiteks kohvitassi järel, vahelduv kõhulahtisus ja –kinnisus ning krooniline väsimus võivad viidata tärklisetalumatusele. Tärklised on taimedes leiduvad pikad lihtsüsivesikutest koosnevad ahelad, sageli nimetatakse neid kompleksseteks süsivesikuteks. Üldiselt arvatakse, et tärklised ei tõsta veresuhkrut nii kiiresti, nagu lihtsüsivesikud, ning seetõttu on need tervislikum variant. Kuid kõik tärklised ei ole võrdsed ning nende tervislikkus sõltub mitmest asjaolust, sealhulgas iga inimese isiklikust tundlikkusest. Teadlased on leidnud, et liigne tärklise tarbimine suurendab isegi rinnavähi naasmist sellest korra paranenud patsientide puhul.
Artikkel ilmus Telegramis esmalt märtsis 2014.
Tärkliserohked toidud on teraviljatooted (nisust, riisist, odrast ja kaerast), kartulid, mais ja oad. Mõned neist seeduvad kiiresti ja tõstavad seetõttu ka kiiresti veresuhkrut, teised lõhustatakse aeglasemalt. Ning mõned tärklised on eriti vastupidavad, ning ei lagune peensooles peaaegu üldse. Raskesti seeditav viljatärklis või selle seedimisel tekkinud jääkained võivad tekitada vaevuseid, sealjuures kartulitärklis võib tekitada samalaadseid probleeme kui nisutärklis – küsimus on söödava tärklise hulgas.
Tärklised on erinevad
Tärklise seedumist mõjutab selle töötlemisaste ja struktuur. Teravilja (eriti nisu) tavaliselt enne tarbimist töödeldakse väga tugevalt, mis teeb selle kergemini seeduvaks kuid selle söömine tõstab seetõttu väga kiiresti veresuhkrut ja põhjustab insuliini tõusu ja metaboolset sündroomi. Täisteraviljast, pruunist riisist ja ubadest pärinev tärklis laguneb aeglasemalt, kuid kui napib selle lagunemiseks vajalikke en
Märguanded
Kommentaarid
Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.