29. jaanuar 2013 kell 10:22
E-aineid on meie toidus ja ravimites lugematul hulgal. Üheks ohtlikumaks neist peetakse aspartaami – suhkruasendajat, mida võib leida näiteks karastusjookide, maiustuste, küpsetiste ja ravimite seest. Seda on peetud suurepäraseks lahenduseks neile, kes suhkrut tarbida ei soovi. Kuid väheste kalorite maski taga peidab end terve rida ohtusid.
Aspartaam avastati USA-s 1960. aastate keskel, selle kasutamine seadustati aga alles 1981. aastal. Miks? Ühendriikide ravimiamet keeldus aspartaami kasutamist lubama, kuna laborikatsetes esinesid loomadel krambid ja ajukasvajad.
Positiivne otsus suruti läbi (ja sedagi raskustega), kui USA presidendiks sai Ronald Reagan ning seni aspartaami lubamisest keeldunud ravimiameti juht vabastati ametist ja asendati dr Arthur Hull Hayes’iga.
Moodustati uus komisjon, mille otsus oli endiselt “Ei aspartaamile”. Ent dr Hayes tühistas komisjoni otsuse ja aspartaami võidukäik sai alata.
Aspartaam põhjustab pikaajalist kahju neile, kel ei teki kohest reaktsiooni ja kes ei ole seepärast sunnitud seda sisaldavate toiduainete kasutamisest loobuma. Selleks võib kuluda aasta, viis, 10 või 40 aastat, aga selle aine tarbimine tekitab organismis nii tagasipööratavaid kui ka pöördumatuid muutusi.
10% aspartaamist moodustab metanool (teisisõnu puupiiritus)
Metanool vabaneb peensooles, kui aspartaam puutub kokku kümotrüpsiini-nimelise ensüümiga. Metanooli organismi imendumine kiireneb vaba metanooli seedimisel. Vaba metanool tekib aspartaamist, kui seda kuumutada üle 30 kraadi. See võib juhtuda siis, kui aspartaami sisaldusega tooteid ei hoiustata õigesti või kuumutatakse.
Metanooli peetakse kumulatiivseks mürgiks, kuna enamus sellest jääb organismi. Metanooli ohutu tarbimiskogus on 7,8 mg päevas, aga liitris aspartaamiga magustatud joogis on umbes 56 mg metanooli.
Paari olulise ensüümi puudumise tõttu on inimesed aspartaami suhtes palju tundlikumad kui loomad. Seepärast ei peegelda loomadel tehtud katsed täpselt inimestele põhjustatud ohtu. Inimestele ega ka loomadele ei ole tehtud uuringuid, hindamaks metüülalkoholi kroonilisest tarbimisest põhjustatud mutageenset, teratogeenset ja kantserogeenset mõju.
Aspartaami kaitsjad väidavad, et puuviljamahlades ja alkoholis sisaldub samuti metanooli, aga “unustavad” mainimata, et looduslikes toodetes esineb metanool harva üksinda. Metanooli looduslikku vastumürki etanooli esineb looduslikes toitainetes viis kuni 500 000 korda rohkem kui metanooli. Etanool pärsib metanooli seedimist ning annab kehale aega see toksiin kopsude ja neerude kaudu kehast välja viia.
Lahesõja ajal operatsioonis Kõrbetorm osalenud sõdurid tarbisid suures koguses aspartaamiga magustatud jooke, mis olid kuuma kõrbepäikese käes kuumutatud üle 30 kraadi. Paljud neist pöördusid tagasi mürgitusnähtudega, mis meenutasid formaldehüüdi mürgitust. Jookides sisalduv vaba metanool võis sellele kaasa aidata.
1993. aastal vastu võetud otsusega, mida võib lugeda kuritegelikult hoolimatuks, kiitis Ühendriikide ravimiamet heaks aspartaami kasutamise arvukates toiduainetes, mida kuumutatakse alati üle 30 kraadi. Ja mis veel hullem, 1996. aastal kaotas ravimiamet kõik piirangud aspartaami kasutamiselt kõikides toiduainetes, sealhulgas kuumutatud ja küpsetatud toidus.
Tõde aspartaami toksilisuse kohta on hoopis erinev sellest, mida selle tootja NutraSweet Company inimestele avaldada tahab. 1994. aasta veebruaris esitas Ühendriikide terviseteenistus ravimiametile nimekirja toiduainete negatiivsete kõrvalmõjude kohta. Aspartaami arvele langes üle 75 protsendi kõigist negatiivsetest kõrvalmõjudest. Ravimiamet ise on tunnistanud, et tegelikult teavitab ravimiametit toiduainetega seotud probleemidest vaid alla ühe protsendi neist, kes tegelikult probleemide all kannatab. Seega paisub registreeritud 10 000 kaebust tegelikult miljonini. Enamusel ohvritest ei ole aimugi, et paljude nende probleemide põhjus peitub aspartaamis. Aspartaam võib põhjustada tõsist reaktsiooni, sealhulgas krampe ja surma.
USA FDA ehk Food and Drug Agency registreeritud aspartaami manustamisega seostatavad kehalised reaktsioonid:
• ajukasvajad (kinnitatud loomkatsetel)
• ajutine mälukaotus
• artriit
• astma ja astmaatilised reaktsioonid
• depressioon
• derealisatsioon
• eriti tugevalt väljenduv janu või näljatunne
• foobiad
• hingamisraskused
• hämmeldus
• iiveldus ja oksendamine
• impotentsus ja muud seksuaalprobleemid
• juuste täielik või osaline väljalangemine
• kaalutõus
• kontsentreerumisvõime kaotus
• krambid
• krooniline köha
• krooniline nõrkus
• kumisemine kõrvus
• kuulmise kaotus
• kõhulahtisus
• kõhuvalu
• kõne muutub puterdavaks
• larüngiit
• lihasspasmid
• liigesevalud
• lööve
• menstruaalprobleemid või -muutused
• migreen ja tõsised peavalud (algasid, kui hakati tarvitama aspartaami sisaldavaid toitaineid)
• muud allergiat meenutavad reaktsioonid
• “mõte ei tööta”
• “mõte viibib justkui udus”
• mälukaotus
• nõgestõbi
• nõrkus
• nägemiskaotus
• nägu hakkab punetama
• paanikahood
• peapööritus
• peavalud / migreen, uimasus
• põletustunne silmades või kurgus
• põletustunne urineerimisel
• surm
• südame puperdamine
• sügelemine
• tahhükardia
• tuntavad isiksuslikud muutused
• tundetus või kõdistav tunne jäsemetes
• tursed, vedelikupeetus
• uimasus
• unetus
• valud neelamisel
• valud rinnas
• vastuvõtlikkus nakkustele
• vererõhu tõus (kõrge vererõhk)
• veresuhkru probleemid (hüpoglükeemia või hüperglükeemia)
• värinad
• ängistushood
• ärritus
Aspartaamimürgitus sarnaneb alljärgnevate haiguste sündroomidele ja võib neid võimendada:
• Alzheimeri tõbi
• artriit
• depressioon jt psüühilised kõrvalekalded
• diabeet ja selle tüsistused
• fibromüalgia
• krooniline nõrkus
• langetõbi
• lümfoom
• Lyme’i tõbi
• Multiple Sclerosis (MS)
• paanikasündroom
• parkinsoni tõbi
• sünnidefektid
• söötraig
• tundlikkus kemikaalide suhtes
• tähelepanuhäire sündroom
Kuidas täpselt aspartaam meie tervist mõjutab
Aspartaamis sisalduv metanool vabaneb peensooles, kui aspartaam puutub kokku kümotrüpsiini-nimelise ensüümiga. Vaba metanool tekib vedelates aspartaami sisaldavates toodetes üle 30 kraadi juures, sealhulgas ka inimkehas. Seejärel muutub metanool formaldehüüdiks, mis omakorda muutub sipelghappeks. Sipelghapet kasutatakse aktiivainena liimaine ja uretaankihi eemaldamiseks. Kujutage siis ette, mida see teie kudedele teeb!
Fenüülalaniin ja asparagiinhape, mis moodustavad 90% aspartaamist, on aminohapped, mida tavaliselt kasutatakse protoplasma sünteesimiseks ja mis sisaldub meie poolt söödavates toitudes. Aga kui nendega ei kaasne teisi aminohappeid (neid on 20), siis on need ained neurotoksilised. Seepärast on aspartaami sisaldavate toiduainete peal hoiatus neile kahele protsendile elanikkonnast, kes on nende ainete suhtes ülitundlikud, kui need ei sisaldu toidus. Aga need ained mõjutavad ka teisi inimesi, kahjustades aju ja tekitades sünnidefekte. Fenüülalaniin lõhustub DKP-ks, ajukasvajat põhjustavaks aineks.
Teisisõnu, aspartaam muutub ohtlikeks kõrvaltoodeteks, millel puudub looduslik vastumürk. Tühi kõht võimendab tekitatavat kahju. Aspartaami koostisosad jõuavad otse ajju, põhjustades peavalu, segadust, krampe ja tasakaaluhäireid. Lugematul hulgal laborirotte ja muid katseloomi on aspartaami manustamise tagajärjel tekkinud ajukasvaja tõttu surnud.
Kuidas kontrollida, kas ka teie tervisehädad on seotud kunstlike magustamisainetega?
Kui te tarvitate aspartaami sisaldavaid tooteid ja teil esineb füüsilisi, vaimseid või nägemisprobleeme, tehke 60-päevane aspartaamipaus.
NB! Tervisliku seisundi paranemiseks kulub vähemalt 60 päeva ilma NutraSweeti toodetava aspartaamita. Kontrollige hoolega kõiki silte (sealhulgas vitamiinide ja ravimite omi). Otsige sildilt sõna “aspartaam” ja vältige seda. (Mõistlik on vältida ka atsesulfaam-k-d ehk sunetti).
Allikas: www.kummaline-maailm.com.
Toimetas Mariann Joonas
Kommentaarid
Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.