Uuring: kas keefir on Alzheimeri tõve vastu võitlemise võti?

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

3. aprill 2025 kell 8:15



Hiljutine ülevaateuuring käsitleb probiootilise keefiri võimalikku rolli Alzheimeri tõve ennetamisel ja sümptomite leevendamisel. Uuring analüüsis seitset varasemat teadustööd, sealhulgas üht inimkatset, et uurida keefiri mõju kognitiivsele funktsioonile ja ajutervisele. Esialgsed tulemused viitavad sellele, et keefiri tarbimine võib parandada mälu, vähendada põletikku ja mõjutada positiivselt soolestiku mikrobioomi, millel on otsene seos aju tervisega.

 

Keefir, soolestiku mikrobioom ja aju tervis

Alzheimeri tõbi on neurodegeneratiivne haigus, mida iseloomustavad ajus esinevad beeta-amüloidi ladestused, põletik ja oksüdatiivne stress. Viimastel aastatel on teadlased avastanud, et soolestiku tervis mängib aju tervises olulist rolli ning soolebakterite tasakaalu muutused võivad suurendada Alzheimeri tõve riski. Keefir, mis on kääritatud piimajook, sisaldab rikkalikult probiootikume ehk kasulikke baktereid, mis võivad aidata taastada soole mikrofloorat ning vähendada põletikku.

Keefiri põletikuvastased omadused võivad osutuda oluliseks, kuna krooniline põletik on Alzheimeri tõve üks peamisi soodustavaid tegureid. Samuti sisaldab keefir bioaktiivseid ühendeid, millel on potentsiaalselt neuroprotektiivsed omadused, aidates kaitsta ajurakke kahjustuste eest.

 

Uuringud keefiri mõju kohta kognitiivsele funktsioonile

Uuring analüüsis nii loomkatseid kui ka ühe väikese inimuuringu tulemusi. Loomkatse

Palun oota...

Tegemist on tasulise artikliga, edasi lugemiseks palun logi sisse või hakka liikmeks.



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt